Városunk

Gyomaendrődről pár szóban

A régészeti adatok alapján már hétezer éve lakott Gyomaendrőd területe: a legelső telepesek a rézkori Körös-kultúra földművelő és állattartó népcsoportja. Gyoma első írásos emléke 1332-ből származik, Endrőd nevét 1416-ban említik először. Gyoma többnemzetiségű, mezővárosi rangra emelkedett, iparosodott település, míg Endrőd nagylélekszámú katolikus agrárfalu lett az elmúlt századok folyamán. A 19. századbeli folyamszabályozásnak köszönhetően a települést érintő Hármas-Körös egykori kacskaringói megszelídültek, s ma már számtalan holtág tarkítja a tájat. Gyoma és Endrőd századokon keresztül szoros kapcsolatban élt, majd 1982-ben Gyomaendrőd néven egyesült. A település 1989-ben városi rangra emelkedett.

Gyomaendrőd az ország egyik legnapsütésesebb tájegységén, a Dél-Alföldön elhelyezkedő természeti és kulturális kincsekben gazdag város. A Hármas-Körös és holtágai páratlan élményt nyújtanak érintetlen növény- és állatvilágukkal a csendre, nyugalomra vágyó látogatóknak. Az aktív pihenést kedvelők sétákat tehetnek az egykori tanyavilágban, vagy vízi sportokat űzhetnek a Körösök e csodálatos vidékén. Nálunk a horgászat és vadászat szerelmesei szintén hódolhatnak szenvedélyüknek. Termálfürdőnk a fürdő-, és gyógyturizmus egyik megbecsült hazai fellegvára. Az évről évre megrendezésre kerülő, már-már hagyományosnak mondható gasztronómiai és szórakoztató fesztiváljainkkal idén is várja az idelátogatókat. Legyen szó családokról, baráti társaságokról, fiatalokról vagy az idősebb generációról, Gyomaendrődön mindenki jól érezheti magát.

Számtalan fesztiválnak, versenynek, kiállításnak ad helyet a város:

  • Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivál
  • Nemzetközi Halfőzőverseny
  • Nemzetközi Volkswagen "BOGÁR" Találkozó
  • Viharsarok Kupa országos kajakverseny
  • Szent István-napi lovas felvonulás
  • Suttyomba Népzenei Fesztivál

Részletes információk a www.gyomaendrod.com oldalon!


Liget Fürdő Gyomaendrőd

A Gyomaendrődi Liget Fürdő télen-nyáron kitűnő kikapcsolódás idősnek és fiatalnak egyaránt! Egész évben fedett uszodával, gyógymedencékkel, szaunákkal és élmény- és gyermekmedencével várják kedves vendégeit. Nyáron hívogat a strand, mely kellemesen hűs vizével és árnyas fákkal ad enyhülést a forróságban. A gyógyulni vágyókat hidro-, balneo- és fizikoterápiás kezelésekkel, különböző masszázs és wellness szolgáltatásokkal várják szakképzett kollégák.

Cím: 5500 Gyomaendrőd, Erzsébet Liget 2.
Telefon: +36 (66) 386-039
Koordináta: 46.937560, 20.836970

Részletes információk a www.ligetfurdo.hu oldalon!


A városunk menüpontban szereplő anyagok (szövegek, képek) szerzői jogvédelem alá esnek, ezért kérjük, hogy a honlapon található információkat csak Weigert József engedélyével használja fel!